Interview Peijnenburg Consumentenbond

Op 5 mei 2017 werd Pleuni van Kessel - Brand Manager Peijnenburg - geïnterviewd door Linda de Gouw van de Consumentenbond. Zij spraken over de nieuwe ontbijtkoek voor iedereen, speciaal ontwikkeld voor de consument met Coeliakie.

-        Wat de reden/aanleiding is van het ontwikkelen van een glutenvrije variant van ontbijtkoek?

We kregen al langere tijd consumentenverzoeken om een glutenvrije koek te ontwikkelen met de kenmerkende smaak van Peijnenburg. Daarom besloten we dat we als ‘ontbijtkoekspecialist’ toch echt wel moesten proberen met een goed alternatief te komen en zijn we de ontwikkeling gestart en op zoek gegaan naar een externe bakkerij. Dit omdat we wilden kunnen garanderen dat het product volledig glutenvrij gebakken zou worden, dat zou in onze eigen bakkerijen zeer lastig worden.

-        Wat de reden is dat de Peijnenburg glutenvrije ontbijtkoek meer suiker bevat dan de reguliere ontbijtkoek van Peijnenburg?

Ten eerste bieden de ingrediënten rogge en suiker de smeuïgheid aan ontbijtkoek. Als we de gluten weghalen door rogge te vervangen door een graan zonder gluten, merken we dat de koek veel droger wordt. Daarom hebben we gekozen om voor het huidige glutenvrije recept te gaan dat iets meer suiker bevat, in plaats van een recept met minder suikers waarin we concessies moesten doen aan de smeuïgheid (bij de start op de markt afgelopen zomer).

We hebben namelijk ook uitgebreid sensorisch onderzoek gedaan, en dit recept kwam qua rapportcijfers in de blinde testen het meeste in de buurt bij de naturel ontbijtkoek. Echter zien we toch ook dat deze nog wel wat droger is en dat komt ook uit de testen. Begin 2016 merkten we dat de vraag vanuit de markt steeds groter werd en dat we inmiddels ook een goede koek konden bakken. Daarom hebben we toen direct besloten hebben om dit product te introduceren, ook al wisten we dat er nog een verbetering mogelijk is t.o.v. hoeveelheid suikers en bijv. lactose. Het bakken van een lekkere glutenvrije koek stond in eerste instantie voorop. Consumenten van glutenvrije producten gaven aan dat glutenvrije alternatieven vaak minder lekker zijn (vooral droger) dan de glutenhoudende producten. Daardoor is de keuze in glutenvrije alternatieven alsnog erg beperkt.

Naast suiker zorgen ook lactose en vet voor een smeuïge structuur. Smaak en tijd zijn dus ook de reden dat we nu nog lactose in het product hebben.

Het toevoegen van vet was voor ons ook geen haalbare kaart i.v.m. het nog sterker verhogen van de calorieën per portie. Daarbij is ontbijtkoek van nature een vetarm product, dus dat vonden we te ver van onze reguliere ontbijtkoek afstaan.

Op de achtergrond zijn we nog steeds bezig met het verbeteren van het recept. We werken momenteel hard door aan een verbeterde receptuur met daarin minder suiker en zonder lactose/weipoeder. We verwachten hier nog dit jaar mee op de markt te kunnen komen. Voor deze variant geldt nog steeds dat we geen concessies willen doen aan smaak, dus het kost behoorlijk wat tijd om een goed recept te ontwikkelen.

-        Waarom u in de Peijnenburg glutenvrij geen gebrande suiker gebruikt en in de reguliere ontbijtkoek wel?

De gebrande suiker in het recept van de reguliere ontbijtkoek is een ingrediënt wat er van oudsher inzit. Echter zijn we nu bezig met een versimpeling van de ingrediëntenlijst in een groot clean & clear label project. Het zal dus ook niet lang meer duren voor we gebrande suiker uit al onze koeken halen. Glutenvrij loopt wat dat betreft voor op de rest met een receptuur zonder die gebrande suiker.

-        In de reguliere ontbijtkoek gebruikt u specerijen. Welke zijn dat?

Helaas kan ik daar geen antwoord op geven, dat is het geheim van onze bakkers. Het is in ieder geval een melange van meer dan 10 verschillende specerijen met daarin nootmuskaat, steranijs, kruidnagel en kaneel. Dat zijn ook de specerijen die we vaak afbeelden als we de specerijen in beeld willen brengen in bijvoorbeeld onze reclame uitingen.

 

Bron: Peijnenburg