Algemene vragen

Wie is de zangeres in de commercial van oktober 2014?

Het nummer ‘Green Green Grass of Home’  is opnieuw in een eigentijds jasje gestoken door aanstormend talent Coby Grant uit Australië, momenteel rondtourend in Europa (oktober 2014).

Worden door u rondleidingen verzorgd in de fabrieken?

Onze fabrieken zijn ingericht als productieruimtes die moeten voldoen aan alle eisen rondom hygiëne, veiligheid etc. en zijn totaal ongeschikt voor het verzorgen van rondleidingen of gebruik van fotoshoots.

Waar komt de benaming peperkoek vandaan?

In koek leven vele oude gebruiken voort. Elke feestdag werd door de eeuwen heen gevierd met een bijzonder baksel. Het is allemaal begonnen met het broodoffer. Broodoffer omdat dan geen dier geofferd hoefde worden. Daarna kwamen de koeken. Een voorbeeld hiervan is de Sint Lupis koek, een driehoekige koek die symbool stond voor de Vader, de Zoon en de Geest. Van deze koek geloofde men dat het wolvengevaar zou keren als men de koek aan een bedelaar zou schenken.

Over Oude Wijven koek gaan ook verhalen de ronde. Een ervan is dat deze koek niets met oude vrouwen te maken heeft, maar dat zij genoemd is naar de midwinterperiode, die vroeger in Noord Oost Nederland de oude wijventijd werd genoemd. De 'Olde Wieven" koeken waren vroeger nieuwjaarskoeken.

In het zuiden was vooral de peperkoek in trek in de tijd van het nieuwe jaar. Aan peper werd een afwerende macht tegen demonen toegedacht. In het oude bruiloftsritueel werden peper en zout voor het huis van het bruidspaar gestrooid om heksen en boze geesten af te schrikken. Men bakte koek in de vorm van een hart als symbool van liefde, waarmee men elkaar geschenken en goede wensen gaf.

De naam Peperkoek wordt met name in het zuiden nog steeds gebruikt voor Ontbijtkoek.